Rólunk

Amerikai futball csapat először 2004-ben alakult Debrecenben Karim Trabelsi kezdeményezésére. A tréner és maroknyi csapattársai “összeültek” az egyik belvárosi bevásárlóközpontban, és egy papírra írták fel az elképzeléseiket az együttes nevével kapcsolatosan. A listán szerepelt a „Saints”, a „Ravens”, és természetesen a „Gladiators” is. Végül rangsorolták a neveket, és a Gladiators lett a befutó, amit a Ravens majd a Saints követett.

Így lett a csapat Debrecen Gladiators, amely akkoriban az egyik legsikeresebb keleti együttes volt Magyarországon. A bajnokság első három évében mindig döntős volt. Ezeken három ezüst termett a csapatnak. Ezek után viszont hullámzó évek következtek a klub életében, hiszen nagy volt a fluktuáció.

2013-ig az alapító Karim Trabelsi irányította az alakulatot, akivel nagyon szép pillanatokat éltek meg a Gladiátorok. Viszont a klub 10. születésnapját már új vezetőedzőjével, Szűcs Botonddal ünnepelte, és ezzel egy új éra kezdődött. 2014-ben, hosszú idő után sikerült ismét eljutni a rájátszásba, ám akkor az első körben kiesett a csapat. Egy évvel később a Gladiators társult a Szolnok Soldiers-zel, ami gyümölcsöző kapcsolatnak ígérkezett felnőtt és junior szinten is. Egy új időszak köszöntött be mindkét klub életében. A Gladiátorok megnyerték 2015-ben első bajnoki címüket a Divízió II-ben, majd egy év múlva Divízió I-es ezüstig jutottak. A serdülők sem maradtak el a felnőttektől, hiszen 2016-ban és 2017-ben U17-es bajnoki címet szereztek. Majd 2018-ban ezüstéremnek is örülhetett az alakulat az U19-es bajnokságban.

Ez az esztendő viszont egy korszak lezárulását és egy újnak a kezdetét jelentette. A sikerkovács Szűcs Botond távozott, a csapat pedig a Debreceni Egyetem Atlétikai Club, a DEAC szakosztályaként folytatta működését. Az új szakvezető Hanász Róbert lett.

A 2019-es szezonban Divízió I-ben szerepel az együttes, a szakmai stáb pedig azon dolgozik, hogy beépítse az ifjoncokat a csapatba és újabb aranykor köszöntsön a Gladiators-ra. Emellett fontos a szakosztály számára, hogy építse a jó kapcsolatot a várossal is.

Korábbi eredmények:

Magyar bajnoki ezüstérmes (2005, 2006, 2007)
Blue Bowl ezüstérmes (2007)
Divízió II. bajnok (2015)
Divízió I. ezüstérmes (2016)
Cellect Aréna Kupa ezüstérem (2016)
U17-es bajnok (2016, 2017)
U19-es bajnokság ezüstérem (2018)

Város: Debrecen
Név: DEAC Gladiators
A csapat színei: arany-fekete
Pálya: Böszörményi úti Campus (Debrecen)
Edzői stáb: Hanász Róbert (vezetőedző, védő koordinátor), Fülep Csaba (másodedző, védő koordinátor), Hutóczky Ádám (támadó koordinátor)